De Stoïcijnen en RET

De Stoïcijnen en RET

Ik kijk graag naar de vele dwarsverbanden tussen uiteenlopende stromingen, historische periodes en vakgebieden. Ook om te laten zien dat er niks nieuws onder de zon is. Hooguit een ander paradigma met een ander idioom. Neem bijvoorbeeld de stoïcijnen, die hadden een levenshouding waar ik fan van ben.

Gemoedsrust

epictetus

Zij maken een scherp onderscheid tussen zaken waar we wel en niet iets aan veranderen kunnen. En als je dat echt doorgrondt, kan je dat veel gemoedsrust opleveren. Een belangrijke uitspraak van hen is:

“Mensen lijden niet door de gebeurtenissen, maar door hun meningen over die gebeurtenissen.”

RET

Dat denkbeeld komt integraal terug bij de Rationeel Emotieve Therapie van Albert Ellis, een vorm van cognitieve gedragstherapie. Deze vorm van psychotherapie slaat daarmee terug op de leer van de stoïcijnen. RET therapeuten geven ook aan dat beide stromingen dezelfde grondslag hebben en dat de stoïsche leer hen inspireert. Je zou kunnen zeggen dat deze leer door Ellis is verwerkt in een praktische oefening.Mijns inziens is het zonde om die twee stromingen uit elkaar te houden omdat het andere vakgebieden zijn. Het is juist van een enorme schoonheid dat psychotherapie en filosofie verband houden met elkaar en in essentie hetzelfde bedoelen.Modern en antiek, samen versterken ze elkaar op een zeer krachtige manier. Met mijn werk zit ik dan ook op het snijvlak van verschillende disciplines: filosofie, coaching, counseling en psychotherapie. Zodra iets inzicht geeft of zich in de praktijk heeft bewezen dan integreer ik dat in mijn werk.

Teambuilding en work-life-balance

Zo heb ik met succes oefeningen uit de psychotherapie gegeven, tijdens trainingen voor teambuilding en work-life-balance. Hierin levert de combinatie van stoïcijnse theorie met zo'n oefening bij iedereen een inzicht op voor het leven. En dat is wat mij weer inspireert.Wil je meer weten over hoe filosofie en psychotherapie kunnen zorgen voor een geslaagd leven of een meer harmonieuze samenwerking?

Neem vrijblijvend contact op met ons


Vorige
Vorige

Liefde als Levenshouding - over passie, Plato en potentieel

Volgende
Volgende

Coach Amsterdam