Liefde is een houding ten opzichte van de wereld - interview

Liefde is een houding ten opzichte van de wereld

Wat is houden van jezelf? En wat is het verschil tussen zelfliefde en zelfzuchtige liefde? De moderne westerse mens kan veel leren van klassieke filosofen als Plato, Socrates en Rousseau. Volgens filosofiedocent Thijs Sins zijn deze vragen van alle tijden. Hij geeft zijn liefde voor kennis de komende maanden door in vijf cursussen verspreid over het hele land.

Interview met Thijs door Katja KreukelsLiefde is verlangen naar eenheid, duurzaam geluk en onsterfelijkheid volgens Socrates, Plato en ook volgens Thijs Sins. Hij zet een ongrijpbaar begrip als liefde graag breed neer. Ook in zijn cursus All you need is love? voor het Humanistisch Verbond waarin hij theorieën over verlangens, liefde en geluk combineert met actuele praktijkvoorbeelden en oefeningen.Het is een misverstand dat liefde vooral wordt gezien als een noodzakelijk onderdeel van menselijke relaties, vindt Sins.“Liefde heeft een kracht in zichzelf. In de relatie tussen mensen kan liefde ontwaken. Maar liefde gaat veel verder. Het is een houding die je kunt hebben ten opzichte van de wereld om je heen, een gevoel van compassie, een vorm van levenskunst die we in onze moderne efficiënte en kapitalistische wereld zijn kwijtgeraakt.”

Hoe bedoel je dat?
View More: http://bynadia.pass.us/fotograaf-amsterdam-filosofie-bootcamp

"Het zelfbehoud van de moderne mens is doorgeslagen naar eindeloze distinctiedrang en zelfverrijking. Hij hoeft niet meer te overleven, maar wil wél laten zien dat hij beter is dan de ander. Dat zorgt voor ongelijkheid in zowel menselijke als mondiale relaties. Ongelijkheid komt voort uit gebrek aan liefde.”

Hoe weet je of je uit liefde handelt of uit eigen belang?


“Verlichtingsfilosoof Rousseau maakte onderscheid tussen zelfzuchtige liefde en zelfliefde. Zelfliefde is een natuurlijke behoefte, een vorm van zelfbehoud. Zelfzuchtige liefde kan voortkomen uit meer secundaire gevoelens van angst, afgunst of jaloezie. Het is niet makkelijk om te ontdekken of je uit liefde handelt. Maar draai het eens om en stel jezelf de vraag hoe zuiver je verlangen nou eigenlijk is?”

Is dat praktische filosofie?


"Ja, ik koppel graag voorbeelden uit het dagelijks leven aan filosofische theorieën. Het liefst doe ik dat in interactie met de deelnemers. Maar het is geen praat- of probleemgroepje. Er wordt ook actief geoefend. Dat kan in de vorm van een Socratische dialoog zijn of een innerlijke dialoog volgens de Stoïcijnen. Een soort geleide meditatie. "

 All you need is love? 

Als je daarachter wilt komen, zul je mee moeten doen!

Meedoen?

Amsterdam september 2016: Schrijf je hier in voor deze cursus   

Vorige
Vorige

Gelukkig zonder verslaving en depressie?

Volgende
Volgende

Levenskeuzes: Welke carrière kies ik?