Hoe word je een Stoïcijn?

Hoe word je een Stoïcijn?

Stel, de wereld wordt overvallen door een pandemie. Iedereen moet binnen blijven. Er is veel angst, veel onzekerheid. Hoe lang gaat dit duren? Worden we allemaal ziek? Angstvallig volgen we de maatregelen op en blijven weken, maanden binnen.Het zou voor een Stoïcijn zo een test case kunnen zijn, maar ons gebeurde het de afgelopen tijd echt. Wat kunnen we in deze situatie nu leren van de Stoïcijnen? En hoe word je een Stoïcijn? Thijs Sins legde dat laatst uit in een van zijn webinars.Hij schetste drie gevallen. De eerste is een persoon die zich zorgen maakt over corona. De tweede is een persoon met spreekangst. De derde persoon is iemand die ’s nachts wakker ligt van stress op het werk. En het mooie is: voor al deze personen hebben de Stoïcijnen een remedie!

Stoïcijn zijn

Maar wat is Stoïcisme nu eigenlijk? Kort gezegd is het Stoïcisme een filosofische stroming die de nadruk legt op de zaken waar we wél controle over hebben in ons leven. En dat zijn volgens de Stoïcijnen onze gedachten. Waar we geen controle over kunnen hebben? Alles daarbuiten. In het geval van de corona-angst betekent dat dus dat een Stoïcijn zegt: wij hebben geen invloed op dit virus. Wij hebben alleen invloed op de manier waarop we daarop reageren. Focus je dus op je geest, ga aan de slag met die angst zelf, in plaats van je erdoor laten mee te slepen.Want zo is het volgens de Stoïcijnen: geluk ontstaat wanneer we erin slagen ons emotioneel niet meer te laten meeslepen door wat er om ons heen gebeurt, de dingen waar we geen invloed op hebben. Zo is het ook voor degene die last heeft van spreekangst. Volgens een Stoïcijn zou de focus moeten liggen op die angst zelf. We hebben namelijk geen enkele invloed op het publiek, geen invloed op wat zij van ons vinden. Angst daarvoor is dus zinloos. Focus je op de materie die je wilt gaan vertellen, daar moet je energie naartoe.

Wakker liggen van je werk

Nachtbraker vanwege de stress op je werk? Ook zinloos, stelt de Stoïcijn. Het heeft allemaal te maken met het willen uitoefenen van controle op zaken die niet te controleren zijn. Om succesvol te zijn op je werk ben je waarschijnlijk afhankelijk van anderen. Dingen die in de toekomst liggen, zouden inderdaad mis kunnen gaan. Maar heb je daar controle over? Nee!

Wees gelukkig

Wees gelukkig betekent volgens de Stoïcijn ‘wees vrij’. Geluk komt daarom volgens hen voort uit deugd en niet uit genot. Deugdzaam handelen is ethisch handelen. Die dingen doen die van zichzelf al goed zijn. Het geluk zal daar automatisch uit volgen. Genot is tijdelijk. Niet structureel. Niet duurzaam.

Succes, rijkdom en bekendheid: het is voor de Stoïcijn niet belangrijk.

Dat is een mooie taak dus voor deze corona-periode. Vecht niet met de maatregelen of met de angst, maar kijk eens of jij gelukkig kunt worden met minder. Kun je gelukkig zijn zonder naar allerlei feestjes te gaan en zonder allerlei leuke dingen te doen? Kun je gelukkig worden van tijd thuis doorbrengen met je familie of gezin?

Dit is jouw ultieme kans om dat uit te vinden!

Mijn oplossing

En onthoud, het gaat om het aanpassen van je denkbeelden: niet corona maar de gedachten over corona maken ongelukkig. En jouw gedachten, dat zijn zaken die binnen jouw bereik liggen. De oplossing die ik hierbij gebruik is het aanpakken van deze gedachten met gerichte oefeningen en gesprekken.

Lees hier verder: want die gedachten en denkbeelden, daar heb je dus wél invloed op!

Of

Bekijk hier het webinar terug over de Stoïcijnen

Vorige
Vorige

Bekijk onze webinars

Volgende
Volgende

Voorspoed