Help! Ik ben een dolende dertiger!

Stel, je bent hoog opgeleid. Je hebt een succesvolle carrière, woont in een mooi appartement in Amsterdam en hebt lieve vrienden. Alles in je leven is goed geregeld. Eigenlijk zou je helemaal niet ontevreden mogen zijn. Toch ben je niet gelukkig. Er knaagt iets. Maar wat dan? Ik heb veel ervaring met het dertigersdilemma coachen en vertel je er graag meer over.

Wat is het dertigersdilemma?

Is dit alles? Doe ik echt werk dat bij mij past? Wil ik wel verder met deze partner? Wat wil ik nu eigenlijk echt? Veel dertigers lopen rond met dit soort vragen. Deze dertigers zijn hoog opgeleid en hebben een goede baan. Vaak hebben ze zelfs al een paar jaar werkervaring. Sommigen zitten in een relatie en hebben zelfs al een gezin. Toch zijn ze niet tevreden, kampen met stress, slapeloosheid, burn-outs of depressies. De reden? Keuzestress.

Keuzestress

Keuzestress is een fenomeen waar veel mensen, maar met name dertigers, tegenwoordig last van hebben. Hoe komt dat? Bij de dertigers van vorige generaties was er vaak niet veel te kiezen, waardoor het voor hen heel duidelijk was welk pad ze zouden bewandelen. De dertigers van nu groeiden echter op met het idee dat hun wereld bestond uit een zee van mogelijkheden. Maar is het hebben van veel keuze eigenlijk wel zo prettig? 

Stel, je wilt tandpasta kopen. Je gaat naar de supermarkt en loopt naar de afdeling van de tandverzorging. Daar aangekomen wordt je overweldigd door een muur van schappen, die allemaal verschillende soorten tandpasta etaleren. Je begint te twijfelen. Wat zoek jij eigenlijk in een tandpasta? Moet je niet eens voor een ander merk gaan? Maar welk merk dan? Het duizelt je. Dan maar geen tandpasta misschien? Keuzestress.

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat hoe meer keuzemogelijkheden er zijn, hoe minder gemakkelijk het is een keuze te maken. Dit leidt er zelfs in sommige gevallen toe dat mensen überhaupt geen keuze meer maken. Ook twijfelen mensen vaker achteraf vaker aan hun gemaakte keuze. Omdat te veel keuze in deze onderzoeken de reden bleek voor stress en twijfel, is het dus helemaal niet zo vreemd dat veel huidige dertigers met structurele twijfels kampen.

Succesvol moeten zijn

De keuzestress kan ook ontstaan door een verlangen naar succes. Door de onbeperkte keuzemogelijkheid komt er veel druk op het maken van de juiste keuze. Jij bent immers zelf verantwoordelijk voor je succes en dus ook voor je falen. Zwaar, hè?

De vraag is of jij erachter kunt komen waar dit verlangen naar succes vandaan komt. Is dit een druk van buitenaf, of komt die uit jezelf? Ben je andere mensen aan het gelukkig maken, of jezelf? Wie zegt eigenlijk dat jij succesvol moet zijn?

Succesvol zijn, presteren en ook jezelf verwerkelijken zijn grote idealen geworden. Het zijn interne, maar soms ook externe verwachtingen van jou die die druk kunnen aanwakkeren.

Niet weten wat je wilt

Als je niet goed weet wat je wilt, is het heel lastig keuzes maken. De hoeveelheid mogelijkheden kan daardoor nog eens extra overweldigend lijken. Vooral wanneer je meerdere dingen interessant vindt, is het vaak niet in een keer duidelijk wat voor jouw toekomst nu het beste is. Als je duidelijk voor ogen zou hebben wat je echt wilt, dan zouden keuzes pas echt makkelijker worden.

Hoe je erachter komt wat jij nu echt wilt? Niet door naar de goedkeuring van anderen te kijken, maar door eens diep in jezelf te duiken. Als je echt tot een authentieke keuze wilt komen, ligt alleen daar het antwoord. Hoe goed bedoeld ook, een ander kan nooit voor jou beslissen wat je echt wilt, want een ander kan niet zien hoe het er bij jou vanbinnen uitziet.

Dertigersdilemma coachen: twee oplossingen

Hoe ik het dertigerdilemma kan coachen? Heel simpel, ik weet er alles van. Niet alleen ben ik zelf ervaringsdeskundige, ook ben ik als coach in Amsterdam al een tijdlang bezig met deze thematiek. Dat stelt mij in staat om deze vragen samen met jou aan te pakken. Met mijn filosofische praktijk en als counselor en coach in Amsterdam heb ik veel ervaring op het gebied van levensvragen. Vanuit deze positie geloof ik dat de problemen van het dertigersdilemma coachen en burn-out coachen op twee fundamentele principes gestoeld zijn: het maken van authentieke keuzes en de bewustwording van belemmerende gedachten.

Wie ben ik en wat wil ik nou echt?

Veel van de vragen waar dertigers mee kampen hebben te maken met zingeving. Heb ik de juiste keuze gemaakt? Moet ik niet toch op wereldreis? Moet ik niet toch meer voor mijn passie gaan? Wat is nu eigenlijk echt belangrijk voor mij?

Om erachter te komen wat je nu echt wilt heb ik maar een oplossing: je zult jezelf moeten leren kennen. Wanneer je jezelf echt leert kennen zul je ontdekken wat jou gelukkig maakt. Dat klinkt misschien wat abstract, maar een goed zicht op jezelf maakt duidelijk wat jouw leven zin en betekenis geeft. Op die manier kun je keuzes leren maken die bij jou als uniek individu passen. Er ontstaat dan zogezegd een wisselwerking tussen jou en de keuzes die je maakt, een dynamiek waardoor je een intrinsieke relatie aangaat met die keuze. Hierdoor is het gemakkelijker om bij een keuze te blijven. Je bent immers meer overtuigd van het nut van deze keuze voor jou als persoon.

Omgaan met beperkende overtuigingen

Een tweede probleem dat ik veel zie bij dertigers en anderen die worstelen met keuzestress, is het leven met beperkende overtuigingen. Wat houdt dit in? Misschien ken je de realisatie wel, dat je jezelf onbewust constant met anderen vergelijkt. Je ziet anderen altijd als meer succesvol, geslaagder, slimmer enzovoort. Jezelf steeds maar met anderen vergelijking is een ongezonde levenshouding. Ten eerste is het beeld dat jij van anderen hebt vaak een geïdealiseerd beeld: iedereen doet zijn best om tegenover anderen zo succesvol mogelijk over te komen, maar de werkelijkheid is soms een heel ander verhaal. Ten tweede ligt er een fundamentele overtuiging onder dit vergelijken verscholen, namelijk dat jij dus minder bent. Niet goed genoeg. Dat jij net zo succesvol moet zijn als anderen. 

De fundamentele overtuiging dat jij niet goed genoeg bent, is wat ik een belemmerende overtuiging noem. Er zijn vele overtuigingen die kunnen sluimeren onder jouw huid en die zonder dat jij het doorhebt je gedrag en de keuzes die je maakt kunnen bepalen. Wanneer jij denkt dat jij er als mens niet mag zijn, of dat jij het toch niet kan, zal je niet als trefzeker en overtuigd persoon kunnen handelen. Omdat je onbewust constant aan het vechten bent met die overtuiging. Wat te doen? Wordt je bewust van je belemmerende overtuigingen en help ze uit de weg! Lees hier meer of bekijk het webinar dat ik over dit onderwerp gaf.

Ken jezelf = ben jezelf

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je deze twee dingen aanpakt, je jezelf beter leert kennen. En als je jezelf beter kent, kun je jezelf ook worden! Je zult merken dat dingen meer vanzelf gaan, dat je meer in een flow komt. Je ervaart dat je gewaardeerd wordt om wie je bent en dat je lekkerder in je vel zit. Al deze positieve elementen dragen bij aan een zin- en betekenisvol leven. Daarmee is het dertigersdilemma of quarterlife crisis vooral niet een vervelende existentiële crisis, maar juist een enorme kans. Als je het serieus neemt heb je kans op een veel rijker en gelukkiger leven. Lees hier meer over hoe je je jezelf kunt leren kennen (ken jezelf ben jezelf) of bekijk mijn webinar over hoe je authentieke keuzes (persoonlijke kracht) kan maken.

Meer weten over het dertigersdilemma?

De paradox van keuzemogelijkheden: het was wetenschapper Barry Schwartz, die voor het eerst aan het licht bracht hoe verlammend een grote hoeveelheid keuzes eigenlijk werkt.

https://www.ted.com/talks/barry_schwartz_the_paradox_of_choice?utm_campaign=tedspread&utm_medium=referral&utm_source=tedcomshare

Wetenschapper Barry Schwartz over de paradox of choice.

Het artikel 'Waar is de God van de dertigers?', bespreekt de zoektocht van dertigers naar zingeving. Een zoektocht die niet eindigt bij religie, maar wel sterk spiritueel van aard is.

In de documentaire ´Alles wat we wilden´ worden vier jonge en succesvolle mensen gevolgd, die hoge eisen aan zichzelf stellen om dat succes te bereiken en in stand te houden. De vraag is of deze eisen eigenlijk wel haalbaar zijn.

"De documentaire 'Alles wat we wilden' ('All We Ever Wanted') is een visueel tijdsdocument waarin het streven naar het hoogst haalbare in alle facetten van het leven zegeviert; sociale status, perfect uiterlijk, flitsende carrière, de ideale partner en een fantastische smaak."

Holland Doc - VPRO

Een andere documentaire over keuzestress is de documentaire De BV Ik, waarin jongeren tussen de 20 en de 30 jaar gevolgd worden. Hun idealen, toekomstverwachtingen en dilemma's komen aan het licht.

Als je benieuwd bent naar onze aanpak van het dertigersdilemma kun je natuurlijk ook meteen het webinar van Thijs bekijken, je kunt hier ons Webinar over Persoonlijke Kracht direct bekijken.