ontevredenheid coaching amsterdam

Coaching bij ontevredenheid

Ontevredenheid is lastig om mee te leven, het liefst zou je gewoon wat vaker tevreden willen zijn. Daarnaast is het lastig om van ontevredenheid af te stappen omdat het zowel een symptoom als een oorzaak is van diverse problemen.

Ontevredenheid en verwachtingen

Ontevredenheid kan gaan over je werk, je partner, jezelf en/of je doelen. Ontevredenheid heeft te maken met het niet uitkomen van verwachtingen. Dat komt doordat je te hoge eisen aan jezelf en je omgeving stelt. Je bent ervan overtuigd dat je dit nodig hebt om vooruit te komen, bijvoorbeeld omdat je bang bent dat je anders stil valt. De vraag is of dit gedrag je ook echt helpt op de lange termijn.

Je kunt ontevredenheid namelijk zien als een gevolg van een belemmerende overtuiging, je bent er (onbewust) van overtuigd dat je niet goed of waardevol genoeg bent. Er mist dus iets aan jezelf en dat gebrek probeer je te compenseren door juist extra waardering van anderen te verwerven. Het vinden van waardering van buitenaf streelt ook meteen je ego en maakt dat je je zelfwaardering ophangt aan externe doelen zoals meer (financieel) succes, impact, status, uiterlijk vertoon, etc. De vraag is of deze vorm van waardering je echt verder gaat helpen in het leven, of dat het een verlangens is dat nooit zal worden bevredigd.

Ego-probleem

Het Ego probleem hangt ook weer samen met ontevredenheid. Symptomen kunnen zijn dat je veel in de aandacht wilt staan of merkt dat je snel aangebrand bent. Volgens de psycho-analyse houdt het Ego verband met de buitenkant van de persoonlijkheid: deze kant laat zich te veel voeden door bijvoorbeeld de mening van anderen, status, prestige, etc.

Je staat daarbij te weinig stil bij de waardering die nodig is voor- en vanuit de binnenkant van de persoonlijkheid. Kort gezegd is iemand die ontevreden is ook iemand die zichzelf onvoldoende waardeert en compenseert door het Ego te voeden. De oplossing hiervoor hangt dan ook samen met het oefenen in zelfliefde, zelfcompassie, zelfwaardering en mildheid, bijvoorbeeld met behulp van een therapeut of coach.

“Ik moet altijd meer doen”

Deze gedachte komt voort uit een angst, bijvoorbeeld de angst om lui gevonden te worden of niet te voldoen. Het is een patroon dat je belet om daadwerkelijk aan de slag te gaan met het aanpakken van de onderliggende problematiek. Het is wederom een belemmerende overtuiging die dit gedrag bij jou oproept, zoals bijvoorbeeld de gedachtes: “Ik moet meer doen, ik doe niet genoeg, er gebeurt niet genoeg, zij moeten meer doen.”

Daarbij is dit een patroon dat nooit verzadigd zal zijn, met andere woorden je moet de lat steeds hoger leggen om niet ontevreden te zijn. Deze angst om lui te zijn, stil te vallen en/of  niet genoeg te hebben gedaan voelt wel echt maar is uiteindelijk niet reëel. Deze angst is eerder een paradox, de angst om lui te zijn, leidt namelijk tot hoge eisen en dus altijd een ontevreden gevoel. Met deze ontevredenheid (emotie) snij je jezelf juist in de vingers, want je voorkomt hiermee dat je kalm en objectief blijft (richting jezelf en anderen) en op een veerkrachtige manier kunt omgaan met weerstand of tegenslag. Mijns inziens kun je pas echt je potentieel aanboren als je het patroon van ontevredenheid hebt overwonnen.

Hoe zou je leven eruitzien als je jezelf volledig accepteert zoals je nu bent?

Oplossen van ontevredenheid

Mijn oplossing bestaat uit een reeks van 4 tot 7 coachingsgesprekken en verschillende bewezen effectieve oefeningen die ingrijpen op zowel het cognitieve, verstandelijke deel van jezelf als op het gevoelsleven en de emotie.

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek met Thijs.

VOORNAAM*

ACHTERNAAM*

EMAIL*

TELEFOON*

OPMERKING