Koning worden

 

De koning

Lang geleden leefde er een koning in Nederland. Het was iemand uit de oertijd. Dus geen koning zoals wij dat gewend zijn in onze huidige maatschappij. Maar een koning met zeggenschap vanuit zijn natuur. De mensen om hem hen heen bewonderen hem, omdat hij was die hij was. Een persoon met charisma, aanzien, status en natuurlijk overwicht. Zo iemand waar je direct iets voor voelt. Een koning dus. En wat heeft deze koning ons te zeggen?

Wij arme schepsels duizenden jaren later? Wel allereerst had deze koning een wijze blik op het leven. Misschien een visie die wij al lang zijn kwijtgeraakt. Dat het leven gaat om bijzondere momenten en die krijg je pas wanneer je bepaalde zaken opgeeft, zaken als eigenbelang, trots, schaamte en schuld.

Zo leefde deze koning zonder dit alles, maar met de weldaad van zijn mensen. Het waren de mensen die hem aan zijn hart gingen en niet zijn eigen persoon. Hij was daarin bijzonder strikt. Iedereen was welkom in zijn hut met een hulpvraag. En daarbij maakte hij het tot zijn taak om deze mensen zo goed als hij kon te helpen. Meer was het niet.

Het klinkt misschien al te eenvoudig, maar als je er over nadenkt is het bijzonder krachtig. Want in het geval dat iemand voor je klaar staat, wat heb je dan nog meer nodig? Daarmee worden toch al je zorgen sterk verminderd?

Zo nu ook verging het de mensen rondom deze koning. Voor hen was het normaal om klaar te staan voor elkaar, niks meer niks minder. Ze hadden daarmee het goud te pakken dat de Spanjaarden vele jaren later zo naarstig aan het zoeken waren Zuid-Amerika. Want zeg nou zelf, hoeveel goud is vriendschap waard? Of naastenliefde? Of een gebaar van liefde?

Juist.

En wat zullen wij nu aanvangen in ons koude kikkerlandje? Sta klaar voor elkaar. Help elkaar, ook al doet dat soms pijn, en ook al maakt het dat je soms niet meer kunt delen. Ook al is het vaak lastig te geven in een maatschappij die draait om zoveel mogelijk te krijgen.

Toch is dit de manier om zelf koning te worden. Koning voor jezelf en voor je naasten.

Dit was hem weer.

Toedeloe!