waarom Loopbaancoaching?

Stel, je loopbaan verloopt anders dan verwacht door een hervorming op de werkvloer, je bent het plezier in je werk kwijt, of je weet niet welke volgende stap in jouw carrière bij je past. En daarom denk je aan loopbaancoaching in Amsterdam. Sinds 2012 begeleidt Thijs mensen met vragen over (werk)geluk en loopbaan, als ervaren loopbaancoach ondersteunt hij mensen bij allerlei vragen rondom loopbaanadvies in zijn praktijk in Amsterdam.

Dus, waarom is loopbaancoaching dan nodig?

De wereld is constant in vernieuwing en dus in verandering. Organisaties willen daarop inspelen. Dit brengt veranderingen in functies, misschien komt je baan te vervallen, of voelt de verandering voor jou niet fijn. Of er verandert juist helemaal niets, maar jij als persoon verandert wel. De gemene deler: je bent niet meer ‘lekker aan het werk’. Herken jij bijvoorbeeld deze signalen?

  • Ik ben niet meer trots op wat ik doe

  • Dit werk kost me (te) veel energie

  • Ik kan net niet helemaal mezelf zijn

  • Ik ga vaak met tegenzin naar mijn werk…

  • Ik leef echt toe naar het weekend en naar m’n vakanties

  • Ik heb talenten, maar ik kan ze niet voldoende inzetten in mijn werk

  • Mijn werk-privé verhouding is niet meer in balans

  • Ik leer echt niet veel nieuws meer…

  • Ik fantaseer over andere banen die wel bij mijn drijfveren passen

Zo ja, dan is een zoektocht naar wat deze signalen veroorzaakt een prachtige investering in jezelf en jouw (werk)geluk. Bezig zijn met je loopbaanvragen geeft je richting. Ik moet toegeven: meegaan met de stroom is af en toe super handig. Maar als het op je carrière aankomt, is er niemand die het bestuurt, behalve jij. Dus spring in die bestuurdersstoel onderzoek je richting, om van deze signalen af te komen.

Hoe werkt loopbaancoaching?

Goed, je bent dus toe aan iets nieuws. Een fijne, uitdagende werkomgeving vinden dus! Dan begin je na te denken over wat je dan wél zou willen doen. Grote vragen spelen op, zoals ‘waar krijg ik nou echt energie van?’ Of ‘wat zijn mijn talenten en waar kan ik die het beste inzetten?’ Een loopbaancoach is er om deze vragenstress mee te bespreken, en om inzichtelijk te maken wat jij nou écht wilt en waar jij voor staat.

Bij Tatkraft heeft loopbaancoaching een filosofische invalshoek. Diepgang en zingeving staan centraal. Met persoonlijke aandacht in sessies van anderhalf uur, krijg je meer inzicht in jouw vragen en beweegredenen, om tot een juiste volgende stap in je carrière te komen!

En ‘weten wat je wilt’ heeft veel te maken met jouw ‘waarom’. Wat is voor jou belangrijk, op grond van welke beweegredenen kies jij? Een loopbaancoach is er om die beweegredenen samen mee te onderzoeken. Bij Tatkraft noemen we dat je authentieke zelf leren kennen, zodat je authentieke keuzes kunt maken waar jij volledig achter staat en die jou weer energie opleveren. In 1-op-1 sessies met Thijs krijg je persoonlijke aandacht en een goede gesprekspartner die je graag helpt in jouw diepte te tasten op zoek naar wat jou zin geeft.

Vragenstress

Is dit alles? Doe ik echt werk dat bij mij past? Hoe komt het dat ik (en veel mensen om mij heen) met zoveel vragen loop? Voor vorige generaties was er vaak niet veel te kiezen, waardoor het voor hen heel duidelijk was welk pad ze zouden bewandelen. Men werkte om brood op de plank te regelen, om te leven. Inmiddels leven we in een maatschappij waar werk ook ‘leuk’ gevonden mag worden. De werkende dertigers van nu groeiden op met het idee dat hun wereld bestond uit een zee van mogelijkheden. Er ís ook zoveel meer mogelijk, en er ís ook zo veel leuks om te doen in een carrière! En dan komt het: wat vind ik dan leuk om te doen? En dat geeft die vragenstress.

Succesvol moeten zijn

Die vragenstress kan ook ontstaan door een verlangen naar succes. Door de schijnbaar onbeperkte carrièremogelijkheid komt er veel druk op het maken van de juiste keuze. Jij bent immers zelf verantwoordelijk voor je succes en dus ook voor je falen in je loopbaan. Zwaar, hè?

De vraag is of jij erachter kunt komen waar dit verlangen naar succes vandaan komt. Is dit een druk van buitenaf, of komt die uit jezelf? Ben je andere mensen aan het gelukkig maken, of jezelf? Wie zegt eigenlijk dat jij succesvol moet zijn?

Succesvol zijn, presteren en ook jezelf verwerkelijken zijn grote idealen geworden. Het zijn interne, maar soms ook externe verwachtingen van jou die die druk kunnen aanwakkeren.

Niet weten wat je wilt

Als je nu op een punt staat waar je weet dat je het anders wilt, maar niet goed weet wat je wilt, is het heel lastig keuzes maken. De hoeveelheid mogelijkheden kan daardoor nog eens extra overweldigend lijken. Vooral wanneer je meerdere dingen interessant vindt, is het vaak niet in een keer duidelijk wat voor jouw toekomst nu het beste is. Als je duidelijk voor ogen zou hebben wat je echt wilt, dan zouden keuzes pas echt makkelijker worden.

Hoe je erachter komt wat jij nu echt wilt? Niet door naar de goedkeuring van anderen te kijken, maar door eens diep in jezelf te duiken. Als je echt tot een authentieke keuze wilt komen, ligt alleen daar het antwoord. Hoe goed bedoeld ook, een ander kan nooit voor jou beslissen wat je echt wilt, want een ander kan niet zien hoe het er bij jou vanbinnen uitziet.

Wil je duiken in jezelf leren kennen, lees er hier meer over (ken jezelf ben jezelf training) of bekijk mijn webinar (persoonlijke kracht) over hoe je authentieke keuzes kan maken. Of lees eerst verder over hoe waardevol jouw loopbaanontwikkeling is!

loopbaanontwikkeling is waardevol

Een loopbaancoach helpt jou dus met jouw loopbaanvraagstukken. Jouw loopbaanontwikkeling is een levenslange reis van zelfbewustzijn, het stellen van doelen en professionele verbetering. Het begint met begrijpen wie je bent en ervoor zorgen dat alles wat je doet in overeenstemming is met je waarden, sterke punten en interesses. Als je dat eenmaal duidelijk hebt, gaat het om het stellen van doelen, het maken van een plan en het uitvoeren van dat plan.

Loopbaanontwikkeling staat niet vast. Het is geen activiteit die je één keer doet - en dan verder gaat. Dat zou te gemakkelijk zijn, je blijft evolueren en je carrière ook.

Bezig zijn met jouw loopbaanontwikkeling geeft je een gevoel van vervulling. Want je gaat onderweg naar die waardevolle baan die jou zin geeft. Iets doen waar je goed in bent en dat je leuk vindt, geeft je die vonk die we allemaal willen. Ik kan het niet beter omschrijven dan onze vriend Alain.

Ga het gesprek aan

Goed. Hoe voel je je nu, na al deze informatie? Zet het aan tot reflectie, rinkelt er een enthousiast belletje om met jezelf aan de slag te gaan? Ga dan in gesprek! Met jezelf, of met mij. Een eerste gesprek is totaal vrijblijvend, je bent tot niets verplicht. Ik ben benieuwd naar jouw vraagstukken en of ik je daarbij kan helpen. Ben jij ook benieuwd? Laat dan je gegevens hieronder achter.

FAQs

  • Loopbaancoaching is een persoonlijk kompas op je carrièrepad, waarbij een coach je begeleidt bij het verkennen, plannen en overwinnen van obstakels, zodat je jouw professionele en persoonlijke doelen kunt bereiken.

  • Stap 1: Nieuwsgierigheid - Neem contact op en boek je eerste gratis sessie. Dit verkennende gesprek met Thijs helpt bij het vaststellen van gewenste veranderingen en mijlpalen.

    Stap 2: Ontdekking - Identificeer blinde vlekken en persoonlijke patronen die jou kenmerken. Thijs biedt inzicht en samen bepalen jullie een op maat gemaakt loopbaancoachingstraject.

    Stap 3: Bewustzijn - Ontvang begeleiding in de Tatkraft methode. Thijs en jij beginnen aan een reis om jouw ware potentieel te ontdekken, met diepgaande gesprekken en diverse technieken.

  • Loopbaancoaching is nuttig bij een verandering in functie, in je baan, bijv. een verandering die voor jou niet fijn is. Of er verandert juist helemaal niets, maar jij als persoon verandert wel. De gemene deler: je bent niet meer ‘lekker aan het werk’. Herken jij bijvoorbeeld deze signalen?

    - Ik ben niet meer trots op wat ik doe

    - Dit werk kost me (te) veel energie

    - Ik kan net niet helemaal mezelf zijn

    - Ik ga vaak met tegenzin naar mijn werk…

    - Ik leef echt toe naar het weekend en naar m’n vakanties

    - Ik heb talenten, maar ik kan ze niet voldoende inzetten in mijn werk

    - Mijn werk-privé verhouding is niet meer in balans

    - Ik leer echt niet veel nieuws meer…

    - Ik fantaseer over andere banen die wel bij mijn drijfveren passen

  • Een loopbaancoach, die de Tatkraft-methode toepast, begeleidt individuen bij het verkennen van carrièremogelijkheden en persoonlijke ontwikkeling. Door diepgaande gesprekken en methoden, helpt hij hen sterke punten te identificeren, doelen te stellen en obstakels te overwinnen die leiden tot een loopbaan die echt bij iemand past en die ook een zingevend perspectief biedt.

  • Een coachingsessie van Thijs duurt ongeveer 1,5 uur.

  • Het aantal sessies waar iemand behoefte aan heeft verschilt per persoon. Sommige mensen zijn al geholpen na hun eerste sessie. Over het algemeen zien we dat loopbaanvraagstukken ongeveer drie sessies nodig hebben. Vragen die dieper ingaan op jou als persoon of jouw plek op de wereld hebben meer tijd nodig, denk hierbij aan 10 sessies.

  • Tot 24 uur van te voren kun je je afspraak kosteloos verzetten of annuleren. Stuur een mailtje, appje of bel ons op als je geen tegenbericht ontvangt!

  • Bij Tatkraft word je op een gelijkwaardig niveau en op een oplossingsgerichte manier gecoacht. Thijs onderscheidt zich door dat hij de diepte in gaat en op een neutrale en filosofische manier jouw vraagstukken benaderd. Check ook ons specialismes-menu!

  • Dat klopt! Elke maandag van de Albert Cuyp

  • Tatkraft is wanneer een originele gedachte tot leven komt,
    doordat je in het echte leven een daad stelt of iets nieuws creëert.

    Tatkraft is die lekkere energie die je krijgt als je dingen gaat doen.